image description

Modern építőanyagok régi épületekben?

Műemléki és műemlék jellegű épületeink - vagy csak low-tech épületek esetén - gyakran felmerül a probléma és a kérdés, hogy teljesen autentikus anyaghasználattal (csak és kizárólag) vagy a modern építőanyag gyártás által előállított anyagokat alkalmazzunk épületeink helyreállításakor. Bizonyos épületek, mint például egy vert falu skanzen parasztház eseté, csak a kornak megfelelő anyagok és technológiák használhatóak, de ott természetesen az is a célunk, hogy az építéskori állapotot mutassuk be. A régi épületek felújításakor viszont az egyik legjobb lehetőség, ha a felújításokhoz olyan anyagokat használun, amik "anyagazonosak" vagy legalább tervezésükkor, gyártásukkor a cél z eredeti állapot minél korhűbb előállítása volt. A témában jó iránymutató lehet számunkra a műemlékvédelmi irányelvek, mint például a WTA.

A történelmi Magyarország területéről származó építőanyagok egy része már nem vagy csak aránytalanul nehezen beszerezhető. Gondoljuk itt Kárpátokból származó faanyagokra vagy a kőzetállomány - például a metamorf kőzetek jelentős része - korábban előszeretettel alkalmazott anyagaira. Törekedni kell ezért arra - már a tervezés fázisában -, hogy z építéskori anyagokat alkalamazzuk a felújításkor és ha ez nem lehetséges, akkor minél közelebbi megoldást úgy, hogy az összeférhetetlenség elkerülhető legyen. 

Modern építőanyagok, de régi gondolat 

A Profibaustoffe több, mint 135 éve kezdte tevékenységét. Az első mészégető üzemet Ausztriában Adolf Rochleder alapította 1883-ban. Kezdetben az indukciós kemencék termelése csupán napi néhány tonnát tett ki. A következő évtizedekben elindult az ipari kitermelés és kibővült az üzem. Összesen 3 körkemencét építettek fel, majd egy vágánycsatlakozás révén az üzem készen állt a nagyobb piaci igényekre is. A mészkövet kötélpálya segítségével szállították a kőfejtőből a mészégetőbe. Ebben az időben a mésztermelés bázisát még a kétkezi munkaerő biztosította, ami az akkori közel 200 dolgozó számára emberpróbáló munka volt. A technológia természetesen változott, de gondolat és a filozófia a termelés mögött nem.

A modern - gyárilag előállított - termékek esetén azért sem kell az építéskori anyagok pontos mását használni, mert a beépítési körülmények is teljesen eltérőek. Gondoljunk csak a levegőre. A levegő szén-dioxid tartalma és az ipari gázok (nitrogén-oxidok, kén-oxidok, szén-monoxid stb.)  mennyisége és aránya folyamatosan nő. Ezeknek a gázoknak a növekvő mennyisége alapvetően befolyásolják építőanygaink bedolgozáskori viselkedését, a kapcsolódó kémiai rekciókat és az időtállóságukat.  

Budapesten a körúton épített - esetenként neves építészeke tervei alapján - épületek, nem a mai terheléskre lettek kitalálva. Lóval vontatott közlekedési eszközök, lényegesen nagyobb zöldfelületek jellemezték az akkor városképet. A mai közlekedés és egyéb ipari tevékenységből és a fűtésekből származó károsítok már nem feltétlen teszik lehetővé az "átlagos" mész felhasználását. Ezekben az esetekben már a gyártók által stabilizált és a nagyobb terheléseknek ellenálló mész (hidraulikus mész) szükséges.    

A bennünket körbevevő épített környzete Magyarországon - a lakóépületek tekintetében - a teljes állomány figyelembe vév, az épületek 1/4-e 1945 előtt épült. Ez az arány a középületek esetében sokkal rosszabb. Ezeknek az épületeknek az állapota csak úgy tartható fenn, ha időszakos felújításo esnek át. A cél mindig az kell, hogy legyen, hogy az eredeti állapotot és kondíciót minél inkább közelítsük meg. Vannak azonban olyan épület részeink és épületszerkezeteink, amelyek helyreállításához meg nem találunk megfelelő anyagot. A építőanyag pótlása elsősorban a természetes anyagok esetén kérdése, hiszen egy jelentős fesztávval bíró gerendafödém pótlása vasbetonnal nem nevezhető gondos helyreállításnak. Mágis vannak szituációk, amikor a modern anyagok használata elkerülhetetlen. Ilyen például a fa gernedafödém fölé épített vasbeton "vendégfödém" vagy a korábbi burkolatok újra lerakásakor használt ragasztóhabarcsok. 

Gondos tervezés és megfelelő anyaghasználat

Minden ponton és minden szerkezeti elemnél a vak ragaszkodás a korábbi anyaghasználathoz értelmetlen és a legtöbb esetben lehetetlen is. A funkcióváltozások és az épületek használatában történt változások miatt - gondoljunk csak a fürdőszobák elterjedéséhez, az angolvécére vagy ez elektromos hálózatra és a gázfűtésre - egyes anyagcsoportok beépítése elkerülhetetlen. Ilyenek például a hidegburkolás anyagai a vízszigetelés, a kiegyenlítés, az alapozók és a csemperagsztók. Ehhez a témához tartoznak az energetikai anyagok, mint a hőszigetelő vakolatok vagy a nyílászárók és azok beépítési anyagai, illetve a felületképzéseink. Ezekben a kategóriákban forduljunk bizalommal a gyártókhoz és kérjünk segítséget, hogy az adott funkcióhoz, használati módhoz és szerkezethez melyik a legjobban alkalmazható vakolat, felújító anyag vagy színezőanyag. A Profibaustoffe szakmai gárdája szívesen segít legyen szó felújításról vagy újépítésről.                      

A Profibaustoffe mész termékei és NHL anyagai régi épületek felújításához

Profi Mész Program termékei
    A.   Fehér mészhidrát, építési mész - PROFI JURAT-Kalk
          Alkalmas falazóhabarcs és nyersvakolat készítéséhez, talajstabilizálási feladatokhoz, építési mész. Víztisztítási technikához.             Magas tisztaságú fehér mészhidrát. Mésztej készíthető belőle, amivel vakológépek tömlője kenhető, térburkolási feladatoknál             ágyazóhabarcs tapadásnövelésre használható
    B.   Fehér égetett mész (oltatlan) - PROFI FeinKalk
          Vegyipari és acélipari alapanyaga, füstgáz és egyéb ipari félkész anyagok kénmentesítéséhez, víztisztításhoz alkalmazható.             Ipari folyamtok tisztítási és környezetvédelmi feladatihoz, a mezőgazdaságban savas pH-jú talajok beállításához.
    C.   Prémium minőségű mészfesték - PROFI SumpfKalk mészfesték
          Kiváló minőségű mészfesték, minden ásványi és nedvszívó felületre. Javítás, felújítás, műemlékvédelmi épületekre ajánlott.             Fresco, sgraffito és egyéb modellező mésztechnikákhoz ajánlott.

Profi Poretec NHL felújító rendszer
    A.   Alapfelület előkészítés - PROFI NHL mészelőfröcskölő, gúzoló
          A gúzolót a károsítókkal terhelt vakolattól és 2 cm mélyen kikapart fugák által megtisztított felületet 50%-os fedettséggel kell             a gúzolóval kezelni. A várakozási ideje 1-3 nap, utána a felület vakolható.
    B.   Falfelület kiegyenlítése - PROFI NHL mészvakolat 4 és 8 mm szemcseméret, kiegyenlítő vakolat
          A falfelület jelentős vastagsági különbségeit kiegyenlítő vakolattal kell áthidalni - így alakítható ki kétrétegű vakolati rendszer             Az így kialakított vakolatrendszer repedésmentesen képes nagyobb vastagság áthidalására és vízeloszlató alaprétegként segít             a felület száradásában. A következő réteg felhordása előtt a várakozási idő 7-10 nap/cm. A felületét durván kell elhúzni.
    C.   Felújító vakolat - PROFI NHL mészvakolat 1,2 mm szemcseméret, felújító vakolat
          A tényleges felújítási funkcióját a rendszernek ez a réteg adja. Nagy pórustartalom, könnyített szerkezet és felhordás jellemzi.             Alkalmazásával a terhelt falfelület hosszú időre problémamentes és esztétikailag kifogástalan. Várakozási ideje 7-10 nap/cm             A felületét fa simítóval kell elhúzni, ne használjunk glettvasat a bedolgozás során. A várakozási idő után simítható.
    D.   Simítás, glettelés - PROFI NHL finomvakolat 0,6 mm szemcseméret vagy PROFI Poretec meszesglett
          A szép és esztétikus falfelülethez sima és sík, jól festhető felület kell. A glettelt felület burkolható, tapétázható is, de             javasoljuk, hogy csak ásványi bázisú vékonyréteg kerüljön rá, hogy a teljesítményét ki tudja fejteni. Mindig rendszer azonos             simítást, glettet érdemes alkalmazni, a diszperziós és gipszbázisú anyagok használata kerülendő. Várakozási ideje 1 nap/mm.

Kérdése lenne? Kommenteljen...

Kommentálja az olvasottakat

Amennyiben véleménye lenne a leírtakkal kapcsolatban, ne hezitáljon, írjon.

loader